VEUETA SEP 08 Aportació de l'AMPA

Un nou curs ha començat i com sempre l’AMPA vol col·laborar en la nostra Veueta.
Aquest any farem una ullada per les festes que tenim al calendari, sempre és bonic saber de la història i les tradicions del nostre país. Començarem per una que acabem de passar,

La Mercè, la festa de Barcelona.

Cada any, quan l'estiu s'acaba i la tardor comença, els barcelonins surten al carrer per viure amb intensitat els últims dies de calor. Ha arribat la festivitat de La Mercè, la patrona de Barcelona.
Diu la llegenda que la nit del 24 de setembre de 1218, la Verge es va aparèixer simultàniament al rei Jaime I, a San Pedro Nolasco i a San Ramón de Peñafort. Als tres els va demanar que creessin una ordre de monjos dedicats a salvar a cristians empresonats pels sarraïns. Eren temps de guerra religiosa. Segles més tard, en 1687, Barcelona va sofrir una plaga de llagosta, i es va posar en mans de la Verge de la Mercè. Acabada la plaga, el Consell de la Ciutat la va nomenar patrona de Barcelona. El Papa, no obstant això, no va ratificar la decisió fins a dos segles més tard, en 1868.
Els orígens de la Festa Major
Després que Papa Pío IX declarés a la Verge de la Mercè patrona de la ciutat, Barcelona va començar a celebrar festes al setembre. La Mercè va prendre importància l'any 1902, quan sota l'impuls de Francesc Cambó, es va celebrar una Festa Major que es va convertir en model de les quals encara avui se celebren en tota Catalunya. De totes maneres, la història de la Mercè sofriria molts alts i baixos que es van estendre després de la guerra civil i els anys del franquisme.
La Festa, avui
Amb l'arribada de la democràcia, la Mercè va aconseguir el caràcter de festa autènticament popular, gràcies a la col·laboració d'entitats i de la gent de tota la ciutat.

RESUM DE LES ÚLTIMES ENTRADES DEL NOSTRE BLOG

INTRODUEIX EL TEU MAIL , I PODRÀS SEGUIR LA NOSTRA ACTUALITAT