VEUETA oct 08 Aportació de l'AMPA


Cada any, a finals d’octubre i principi de novembre celebrem la festa de la Castanyada, amb els panellets, les castanyes, la cada vegada més present festa de Halloween, i el cada vegada més oblidat Dia de Tots Sants.
Però sabem el per què d’aquestes antigues tradicions?. En aquesta “Veueta” us farem cinc centims d’aquestes festes.
La Castanyada
La festa de la Castanyada segurament té el seu orígen en l’àpat o ressopó que es feia la nit de Tots Sants. En general les castanyes, els fruits secs i el vi bo eren els protagonistes d’aquestes celebracions de tardor que, en el seu orígen, representaven l’anunci de l’imminent arribada del fred i del mal temps. El costum de menjar les castanyes torrades i cuites tal i com les coneixem avui en dia, es va començar a generalitzar a finals dels segle XVIII, i a poc a poc es va anar estenent i fent-se popular fins a convertir-se en una imatge que anunciava l’hivern. A finals d’octubre apareixien les castanyeres amb tots els seus estris peculiars i amb les faldilles amples i el davantal tan característics, i durant tot el mes de novembre i part del desembre proveïen de castanyes i moniatos calents a la gent per ajudar a fer passar el fred hivernal.
Tots Sants
Una de les festes importants de la tardor és la Festa de Tots Sants i el Dia dels Morts, que se celebren entre el 31 d'octubre i l'1 de novembre. Segons la tradició popular, aquestes dates són el moment de l'any en què s'interrelacionen el món dels vius i el dels morts. Per una banda es fa palès el record als avantpassats familiars morts, amb les visites rituals al cementiri per honorar-los, ornem les tombes amb flors, es parla amb els morts i per l’altra, també es fa real la creença segons la qual, aquests dies, els morts visiten als vius: és el moment de celebracions festives amb bruixes, esperits, fantasmes, ànimes en pena i altres éssers més terrorífics.
Halloween
A les antigues cultures cèltiques de Britània i d'Irlanda, la nit del 31 d'octubre se celebrava l'any nou, o trànsit de l'estiu a l'hivern, amb el festival de Samhain, un dels quatre que marcaven el canvi d'estació i en què les bruixes britàniques celebraven els aquelarres. Els saxons que en el segle V d.C. ocuparen els territoris cèltics van recollir la tradició del Samhain, que posteriorment van transformar en el cristianitzat All Hallow Even (o "vespra de tot el sagrat"), antecedent terminològic i simbòlic de l'actual Halloween (o Hallowe'en), celebrat amb mascarades a les Illes Britàniques i introduït amb als Estats Units d'Amèrica pels emigrants irlandesos. Els xiquets es disfrassen i van de porta en porta duent farols fets amb carabasses buides i foradades de manera més o menys artística per a què s'assemblen a un cap humà. Quan se'ls obri la porta criden "trick or treat", per a indicar que gastaran una broma (trick) als qui no els hi donen un petit regal (treat), com diners o llepolies.

RESUM DE LES ÚLTIMES ENTRADES DEL NOSTRE BLOG

INTRODUEIX EL TEU MAIL , I PODRÀS SEGUIR LA NOSTRA ACTUALITAT