"Veueta" gener 2010 (aportació AMPA)

Continuem repassant els carrers que envolten el nostre col·legi. Al arribar a la benzinera, el carrer Miquel Peiró acaba i comença el carrer Estronci al qual esta dedicat la nostra aportació a la “Veueta” d’aquest mes.

L'estronci és un element químic de la taula periòdica el símbol del qual és Sr i el seu nombre atòmic és 38. És un metall bla de color platejat brillant, quelcom mal·leable, que ràpidament s'oxida en presència d'aire adquirint un to groguenc per la formació d'òxid pel que ha de conservar-se submergit en querosè. A causa de la seva elevada reactivitat el metall es troba en la naturalesa combinat amb altres elements i compostos. Avui en dia, el principal ús de l'estronci és en cristalls per a tubs de rajos catòdics de televisors en color a causa de l'existència de regulacions legals que obliguen a utilitzar aquest metall per a filtrar els rajos X evitant que incideixin sobre l'espectador. Altres usos són: Pirotècnia (nitrat), Producció d'imants de ferrita, Altres compostos d'estronci s'utilitzen en la fabricació de ceràmiques, productes de vidre, pigments per a pintures (cromat), llums fluorescents (fosfat) i medicaments (clorur i peròxid). El 1798 Klaproth i Hope el van descobrir de forma independent. El primer a aïllar l'estronci va ser Humphry Davy mitjançant electròlisi de l'estronciana —òxid d'estronci— d'on prové el nom del metall. Les explotacions principals de mineral d'estronci es troben a Anglaterra. L'estronci pur és extremadament reactiu i crema espontàniament en presència d'aire pel qual es considera un risc d'incendi.

El cos humà absorbeix l'estronci igual que el calci. Les formes estables (no radioactives) d'estronci no provoquen efectes adversos significatius en la salut, però el Sr-90 radioactiu s'acumula en el cos perllongant l'exposició a la radiació i provocant diversos desordres, inclòs el càncer d'os.

1 comentari:

Anònim ha dit...

curioso este estroncio......

RESUM DE LES ÚLTIMES ENTRADES DEL NOSTRE BLOG

INTRODUEIX EL TEU MAIL , I PODRÀS SEGUIR LA NOSTRA ACTUALITAT